vård för papperslösa

I Sverige är det så att vissa nationella och internationella lagar motsäger varandra. Läkarnas och sjuksköterskornas etiska skyldighet om att ge samma vård till alla och den vård och behandling som personen ifråga behöver strider även den mot den svenska lagstiftningen som innebär att man bara har rätt till akutsjukvård om man är så kallad papperslös. Vem kan bedöma om en person är i ett akut tillstånd eller inte? det kan vara väldigt svårt.

Jag anser att det strider mot de mänskliga rättigheterna när folk nekas vård pga att de inte har pengar eller för att de inte har något svenskt personnummer. men som tur är finns det volontärarbetere som jobbar med att ge vård till flyktingar asylslökande, de som inte sökt asyl eller de som har fått avslag. vårdstudenter kan få hjälpa till med olika saker. Nu i början kan man få hjälpa till i väntrummen med att se till att de kommer till rätt läkare, att de får rätt tolk, prata med dem osv. i termin åtta kan man få egna patienter som man har ansvar för.

Ikväll har jag varit på seminarium om detta..väldigt spännande. Man är med en eftermiddag i månaden ungefär och det ska jag nog ha tid för!



LLFUAMJ


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0